Wanneer een familielid, een vriend of gewoon iemand om wie je bijzonder veel geeft, wordt overvallen door de verschrikkelijke ervaring van rouw, ontstaat spontaan de behoefte om op een gevoelige en discrete manier, en met respect voor de gevoeligheid van het pijnlijke moment, blijk te geven van medeleven en condoleances.
Juist daarom is het niet gemakkelijk een manier te vinden die past bij de gelegenheid en die elegantie en soberheid uitstraalt. In die zin is een condoleancekaart een oplossing die ook vandaag nog op grote schaal wordt gebruikt. Het verkleint de afstand tussen mensen en is perfect functioneel wanneer onverwachte of onvoorziene werkverplichtingen verhinderen dat je fysiek aanwezig is op de begrafenisplechtigheid.
Wat zijn de kenmerken die zo’n teken van medeleven uniek maken?
Hieronder geven we enkele nuttige inlichtingen en suggesties voor degenen die in dergelijke omstandigheden van dit communicatiemiddel gebruik wensen te maken. Aan het eind van het artikel vind je ook enkele praktische voorbeelden van condoleanceberichten en -zinnen, die je als inspiratie kunt gebruiken om je eigen condoleance telegram te schrijven.
De explosie van de technologie en de daaruit voortvloeiende opkomst van media zoals computers, smartphones en tablets heeft de condoleancekaart beroofd van zijn belangrijkste kenmerk van snelle en onmiddellijke verspreiding. Toch heeft het zijn charme en glans niet verloren en blijft het een eenvoudig en geraffineerd middel om uitdrukking te geven aan iemands nabijheid in goede en slechte tijden.
Vergeleken met e-mail, sms’jes, WhatsAppberichten of Facebook-statussen – koud en vaak opdringerig – is de kaart ongetwijfeld het instrument dat het geschiktst is in een rouwomstandigheid als een begrafenis.
Respectvol, discreet en nooit ongepast, slaagt de traditionele “zwart-op-wit” kaart erin warmte over te brengen en wordt het gewaardeerd door degenen die het ontvangen, die er graag de herinnering aan bewaren.
De ideale structuur van een begrafeniskaart, die is voortgekomen uit de noodzaak snel te communiceren, moet beknopt en duidelijk zijn en bestaan uit korte stellingen. Deze kenmerken worden onmisbaar wanneer de kaart wordt gebruikt voor rouwbeklag, waarbij de woordkeuze een belangrijk specifiek gewicht krijgt. In deze omstandigheden is het in feite een goed idee om een eenvoudige, emotioneel indringende gedachte te brengen en een vertoon van creativiteit en verbeelding te vermijden.
Dit betekent niet dat de boodschap niet gepersonaliseerd mag zijn; integendeel, afhankelijk van de aard van de relatie met de overledene of zijn verwanten, kan dit juist meer welkom zijn. Vergeet ten slotte niet de naam en de achternaam van de afzender aan het eind van de tekst te vermelden.
Enkele voorbeelden
Hieronder vind je enkele nuttige voorbeelden van tekst voor een condoleance:
Oprechte deelneming. Familie (achternaam invullen);
We zijn dicht bij je in deze tijd van verdriet;
Ontroerd, delen wij in je verdriet;
Verenigd in gebed, gaat onze liefde uit naar je;
Wij omhelzen je in deze tijd van verdriet;
Hart gebroken, we delen in je verdriet;
Wij rouwen om het verlies van onze dierbare (naam invullen);
Het vertrek van onze overleden (naam invoegen) heeft ons geschokt. Onze oprechte deelneming;
Ik ben dicht bij je in verdriet. Een dikke knuffel mijn lieve (naam invoegen);
Onze hele familie leeft met jullie mee in deze droevige omstandigheden.