Condoleance betekenis

Waar komt de uitdrukking “condoleren” vandaan?
Wanneer iemand overlijdt, is het gebruikelijk om de familie van de overledene te condoleren. Deze uitdrukking wordt gebruikt om steun en verdriet te verklaren aan de familie van de overledene. Condoleances worden meestal betuigd door een kaartje te sturen, de familie te bellen of een briefje in het condoleanceregister achter te laten.

De oorsprong van de uitdrukking
Het woord “condoleren” komt van een Oud- Frans werkwoord: se condouloir. Beide woorden komen van het Latijnse “dolere” dat lijden, treuren betekent, en het voorvoegsel “cum” dat met betekent. Dus “condouloir” betekent letterlijk pijn hebben met en dit is waar het woord condoléances vandaan komt. Etymologisch betekent de uitdrukking “condoleren” dat je de nabestaanden van de overledene laat zien dat je met hen meeleeft om het vertrek van hun geliefde en dat je met hen meeleeft.

De condoleancebrief, de voorloper van de huidige condoleancekaarten
Deze werd naar de familie van de overledene gestuurd wanneer je relatief dicht bij de overledene stond. In het geval van een eenvoudige kennis was het antwoord bijvoorbeeld eenvoudig “Mevrouw X stuurt mevrouw Z een blijk van haar pijnlijke medeleven”. In meer uitgebreide condoleancebrieven was het gebruikelijk om duidelijke steun te betuigen, herinneringen aan de overledene te vermelden en te zeggen hoezeer hij of zij gemist zou worden.

Het condoleren is dus een eeuwenoude traditie, evenals de uitdrukking die daarbij hoort. De Latijnse stam van het woord condoleance vertelt ons ook dat het al in de oudheid gebruikelijk was om iemands steun te betuigen bij het verlies van een dierbare. Als je niet weet wat je tegen je nabestaande moet zeggen, kun je hieronder enkele voorbeelden bekijken.

Voorbeelden berichten voor een condoleance kaart
Gecondoleerd met je verlies, ik kan de juiste woorden niet vinden. Weet alsjeblieft dat ik dicht bij je ben in de geest.
Als het verdriet voorbij is, zul je met de beste herinneringen aan [voornaam van de overledene] achterblijven. Accepteer alstublieft mijn diepste medeleven en wees verzekerd van mijn steun.
Mijn oprechte deelneming aan je en je familie. [Voornaam van de overledene] was een warm mens die gemist zal worden.
Echte vriendschap wordt gedeeld in tijden van beproeving. Dit moment stelt me in staat je te vertellen hoezeer ik aanwezig ben. Al mijn gedachten zijn bij je in je verdriet.
Ik kan me niet voorstellen wat je op dit moment voelt; weet dat ik er ben. Mijn diepste medeleven.
Een geliefde verliezen, gescheiden worden van een van je eigen dierbaren, is altijd een moeilijke beproeving om te overwinnen, maar ik staan aan je zijde.
Wij waren zeer ontroerd toen we hoorden van het overlijden van [naam van de overledene]. Je kunt er zeker van zijn dat we bij je zijn in deze tijd van verdriet.
Beste [naam van de persoon aan wie je schrijft], ik kan de woorden niet vinden om uit te drukken hoe ontroerd ik ben door het nieuws van het overlijden van je dierbare. Ik geef je mijn volledige aandacht en weet dat ik aan je zijde zal blijven in deze moeilijke tijd.
Ik herinner me wat een zachtaardig en liefdevol persoon [naam van de overledene] was. Accepteer alstublieft mijn oprechte deelneming en steun.

Plaats een reactie